The mobile design is not yet defined. Check the desktop version!
Un copil problematic este destul de greu de definit si datorita semnificatiilor complexe care rezulta din urmatoarele expresii: ,,copil rau “ sau ,,copil dificil”.
Acesti copii pot avea probleme legate de invatatura datorita caracterului si propriei lor constitutii psihice cat si de circumstantele care nu mai depind chiar de ei insisi.
Insa nu putem spune ca ei singuri sunt responsabili de dificultatea de a invata ci mai degraba ei traduc aceasta dificultate printr-un comportament ,,etichetat” si anume de multe ori sunt catalogati ca si ,,lenesi”.
Exista doua motivatii pentru a explica comportamentul normal al copilului considerat studios:
Curiozitatea de a cunoaste si a-si explica si intelege cat de cat ce este in jurul lui si dorinta de a place si a fi pe placul cadrului didactic care este identitatea de reprezentare a mamei sale la scoala.
Daca una din aceste doua motivatii ii lipsesc, se produce un fenomen de inhibitie a atentiei lui si a capacitatii de a memora ceea ce se preda (de fapt ceea ce se spune) in clasa.
Explicatia pe care o putem da referitor la aceasta inhibitie este: fie ca acesta nu isi mai doreste sa cunoasca ce se intampla in mediul sau si isi va pierde curiozitatea lui naturala, fie nu mai are nici o ratiune de a face placere invatatorului sau profesorului sau.
In functie de comportamentul simptomatic al acestor copii am incercat sa facem o urmatoare clasificare :
Prin aceasta clasificare vom incerca sa analizam aceste comportamente luate ca simptome complementare.
1. COPIII FRICOSI:
Acesti copii prin natura lor sunt:
Acest fapt se poate intampla inca de la intrarea lor in colectivitate, sau poate mai tarziu, intr-o clasa unde educatorul tipa prea tare, se enerveaza din nimic, loveste sau pedepseste cu usurinta. Uneori aceste atitudini vin din partea unor grupuri de copii agresivi care practica devreme tirania sau bataia de joc.
2. COPIII TIMIZI :
Comportamentul acestor copiii este foarte asemanator cu cel al copiilor fricosi. In realitate acestora le este mult mai frica de ei decat de cei din jur.
Acestuia ii este teama de a fi remarcat, de a-si bate joc de el si mai ales de a lua cuvantul, chiar si pentru un lucrul simplu, si anume, de a se ridica de pe loc daca este intrebat.
El nu se implica in activitatile desfasurate in clasa, desi el si-ar dori dar este paralizat de sentimental propriei sale incapacitati.
Temele facute acasa sunt corecte, dar in clasa el nici nu poate nici nu mai stie nimic sa exprime. Cadrul didactic ale acestui tip de copil trebuie să aiba o mare doza de rabdare si indulgenta pentru al ajuta sa gaseasca raspunsul.
3. COPIII DISTRATI :
Acesti copii sunt mai tot timpul cu capul in nori , pierduti pe undeva.
Participarea acestora la lectia predata in clasa este foarte rara si nu prezinta nici un interes legat de ceea ce se intampla in acel moment.
Cadrul didactic ar trebui sa fie mereu in preajma lui pentru ai atrage atentia si al readuce la realitate.
La fel se intampla si acasa, mama sau o alta persoana trebuie mai tot timpul sa-l determine sa-si faca temele, altfel el nu va face nimic din propria initiativa.
Joaca este principala preocupare pe care o au acesti copii, iar in ceea ce priveste alte activitati, acestia par lipsiti de orice forta.
In plus isi pierd toate jucariile, obiectele de scoala, etc.
Seara, nu stiu niciodata exact ce teme au de facut pentru ziua urmatoare.
Este nevoie aproape intotdeauna sa isi sune unul din colegi pentru a se informa cu exactitate.
4. COPIII LENTI :
Acesti copiii sunt etichetati astfel datorita faptului ca-si fixeaza cu greu atentia pe ceea ce au de facut. Ca si copii din grupul precedent, ei sunt distrati de orice stimul nerational.
Ne trebuie deci vigilenta pentru a clasa copilul lent in grupul distratilor sau in cel al copiilor veritabil lenti.
Acestia din urma sunt constitutional-lenti: le este imposibil sa mearga repede, gesturile lor sunt lente, gandirea lor este lenta si aceasta nu este nici din greseala lor nici din lipsa vointei.
Copiii lenti scriu foarte incet si din acest motiv, ei isi petrec de doua ori mai mult timp decat ceilalti copii, deasememea isi petrec la fel de mult timp atunci cand trebuie sa-si invete lectiile si nu au niciodata timp sa-si termine temele pentru a doua zi.
5. COPIII AGITATI, INSTABILI :
Acestia sunt cei care nu pot sta locului si care tulbura clasa prin comportamentul lor.
Sunt incapabili sa se fixeze pe o activitate putin mai prelungită.
Ritmul scolar al acestor copii este insuportabil pentru ca ei nu pot din punct de vedere fizic sa accepte sa ramana o ora in intregime fara sa se miste in banca lor.
Altii se comporta astfel dintr-o ratiune psihologica neputand sa-si capteze atentia pentru o perioada mai lunga de timp.
Acestia doar se deplaseaza fizic de la locul lor, sa discute sau sa-si tachineze vecinul de banca, fata de copii distrati care se refugiaza intr-un vis sau de cei lenti care isi incetinesc ritmul lor de gandire.
Toti copii sunt in mod normal instabili.
Ei au nevoie de a schimba activitatea si de a alterna un efort mental cu unul fizic.
Dar daca unul dintre scopurile scolii este acela de a disciplina aceasta tendinta, instabilii de care ne ocupam acum, nu pot asimila aceasta disciplina.
6. COPIII OPOZANTI :
Refuzul sistematic de a face ceea ce li se cere este caracteristic acestor copii.
Prin urmare acestia au alt mod de a-si ocupa timpul, fie ca deranjeaza pe ceilalti din clasa, fie ca nu fac absolut nimic.
Aceiasi atitudine o au si in familie, pentru ca la originea acestui comportament exista totdeauna o greseala de educatie sau o reactie afectiva fata de o dorinta refuzata.
De cele mai multe ori este vorba despre copii unici la parinţi, care au fost suprapreciati de familie si care au refuzat de asemenea sa le impuna vreo constrangere cat de mica.
Acesta intoarce pe dos toata familia sa pentru a obtine intotdeauna ce îi convine si refuza ce nu-i place.
Iar la scoala nu ar putea sa se comporte diferit.
Exista cazuri in care refuzul de a invata este motivat de o reactie fata de atitudinea unui cadru didactic: daca tipa des la el, daca il pedepseste mereu, eventual chiar il loveste sau pur si simplu isi bate joc de el in fata clasei, acest gen de copil se inchide in el si refuza sa mai lucreze.