The mobile design is not yet defined. Check the desktop version!
Pentru unii succesul poate însemna carieră, pentru alţii succesul se măsoară în bani, pentru alţii înseamnă reuşite sentimentale sau alte persoane pot să considere că a avea succes înseamnă să ai o viaţă în armonie, o viaţă plină.
De ce sunt emoţiile cheia succesului?
Toti suntem diferiti……din fericire, as spune eu.
Cum pot ele să ne influenţeze cariera, sănătatea, banii?
Pot oare banii să aibă vreo legătură cu emoţionalul?
Se pare că da.
Există o legătură între toate aceste aspecte.
Există legături între emoţii şi sănătate, există legături între emoţii şi viaţa de familie.
Emoţiile ne influenţează deciziile raţionale pe care le luăm în viaţa de afaceri, deşi ne spunem că suntem raţionali şi facem calcule.
Inteligenţa emoţională este o limbă străină pe care o vorbim zilnic, dar pe care nu o înţelegem.
Spun acestea deoarece cheia succesului nostru stă în emoţiile negative sau, mai bine zis, în înţelegerea lor. Emoţiile vin să ne vorbească despre trecutul nostru, despre lecţiile pe care le avem de învăţat.
Motivul pentru care facem astăzi un anumit lucru este consecinţa informaţiilor şi a emoţiilor pe care le avem stocate.
Facem anumite acţiuni din frică, altele din plăcere, unele din ură, iar în altele punem foarte multă pasiune. Emoţiile sunt cele care ne pun în mişcare, ne dau energia, combustia.
Pentru a înţelege emoţia avem nevoie să înţelegem o mică parte din modul ei de funcţionare,de exemplu: ne enervăm la munca, ne enervează mitocănia, minciuna, prostia, neseriozitatea etc.
De multe ori s a întâmplat să ne enervaţi foarte tare, după care să avem un moment de pauză, să constatam că ne am enervat degeaba şi să spunem: „A, eu am crezut că…“.
Să vă enervaţi pentru ceea ce aţi crezut şi nu pentru ceea ce aţi văzut?
Cu alte cuvinte, noi nu ne enervăm pentru ceea ce vedem, ci pentru ceea ce credem.
De cele mai multe ori enervările, supărările, tristeţile sunt datorate unor cauze imaginare.
Ele nu mai există în realitate, dar le păstrăm active în mintea noastră şi este suficient să îndreptăm ochiul minţii către ele şi gata, emoţia se declanşează.
Daca afirmam că enervările noastre sunt imaginare, ne putem contrazice de multe ori şi sa răspundem: „Eu mă enervez cu motiv!“„
Uite, am avut accident cu maşina. Un individ a trecut pe culoarea roşie a semaforului şi a intrat în mine. Cum să nu te enervezi?
Cum să nu îţi sară ţandăra?“
Cum intelegem emotia
Pentru a înţelege emoţia avem nevoie să înţelegem o mică parte din modul ei de funcţionare.
Haideţi să luăm la disecat emoţiile pe care le avem zilnic.
De exemplu: ne enervăm în trafic, ne enervează mitocănia, minciuna, prostia, neseriozitatea etc.
Deşi corpul nostru se află în prezent, mintea noastră este în oricare altă parte: ba în trecut la lucruri peste care nu putem trece, ba la concediul pe care l-am avut.
Se întâmplă să mai fim cu gândul în viitor şi ne spunem: vin ratele la bancă, avem termen- limită la proiect; voi împlini o anumită vârstă şi nu sunt în rând cu lumea, nu am familie, copii etc.
De multe ori această alegere de a nu te enerva este confundată cu indiferenţa.
A nu te enerva înseamnă însă să rămâi prezent, să fi conştient de ce simţi, să accepţi ceea ce se întâmplă şi să actionezi în cunoştinţă de cauză şi nu în urma unor impulsuri agresive.
A fi conştient de emoţiile pe care le trăim şi a înţelege ce se ascunde în spatele lor este piatra de temelie a inteligenţei emoţionale.
Conştientizând emoţiile pe care le trăim ne putem influenţa viaţa, sănătatea, cariera, banii, relaţiile.
Cheia fericirii se află în noi şi ne este arătată în fiecare zi.
Nu este suficient să avem o inteligenţă cognitivă dezvoltată .
Ea poate fi obturată de avalanşa de emoţii pe care o trăim zilnic.
Cheia succesului constă în a combina inteligenţa cognitivă cu inteligenţa emoţională.
A fi inteligent emoţional înseamnă a te cunoaşte şi a te înţelege pe tine, a-ţi înţelege emoţiile, a relaţiona cu ceilalţi şi a fi participant activ în grupul din care faci parte.
Mai înseamnă să poţi să te adaptezi situaţiilor dificile şi să rezolvi probleme, şi efectele se vor vedea într-o viaţă împlinită.
Noi suntem stapanii propriei vieti,suntem responsabili de ceea ce facem si ce alegem sa scoatem la inaintare pentru reusita|sanatatea,emotiile,relatiile,familia,cariera,timpul,banii,credinta.
Lăsam emoţiile să ne arate calea spre succes, armonie sau către ceea ce ne dorim.
Emoţiile pe care le avem legate de trecut ne arată că încă nu am înţeles lecţia pe care am avut-o de învăţat şi ea se va repeta până când o vom înţelege.
Singurul moment în care putem face ceva este prezentul nostru, în momentul de acum şi aici.
Avem nevoie să ne gândim şi la viitor şi să ne stabilim obiective cât de înalte dorim, dar ele pot fi construite doar în prezent, acum şi aici.