The mobile design is not yet defined. Check the desktop version!
Intoxicatia cu cafeina este o supra-stimulare a sistemului nervos central cauzata de o doza mare de cafeina.
Cofeina, drogul psihoactiv cel mai consumat din lume, produce dependenta si poate provoca deficiente mentale si psihomotorii fizice.
Cafeaua este cea mai comuna sursa care contine un aport ridicat de cofeina.
Alte surse de cafeina sunt: ceaiurile, bauturile energizante, ciocolata si analgezicele.
Cafeina este obtinuta pentru a imbunatati starea de spirit, de concentrare, vigilenta si functia cognitive 85% din populatia Romaniei ingera cofeina regulat, estimeaza DSM-5 (APA, 2013).
Desi intoxicatia cu cafeina de obicei nu dureaza mai mult de o zi, doze foarte mari pot necesita asistenta medicala imediata.
Cele mai frecvente plangeri de ebrietate cu cofeina este interferenta cu somnul. Intoxicatia cu cafeina este o problema in crestere in grupele de varsta mai tinere din cauza popularitatii bauturilor energizante in randul adolescentilor si studentilor.
Pentru o supradoza, o persoana trebuie sa consume mai mult de 250 mg, in functie de DSM-5. O ceasca de cafea contine 100-200 mg.
Simptomele intoxicatiei cu cafeina.
Simptomele intoxicatiei cu cofeina pot include nervozitate, iritabilitate, urinare crescuta, stomac deranjat si hipertensiune arteriala.
Pentru un diagnostic de intoxicatie cu cafeina sub DSM-5, un individ trebuie sa fi consumat o doza mare de cafeina in exces de 250 mg si sa manifeste cinci sau mai multe dintre urmatoarele simptome: agitatie, nervozitate, excitare, insomnie, fata congestionata, diureza, tulburari gastro-intestinale, spasme musculare, incoerenta in gandire si vorbire, tahicardie sau aritmii cardiace, perioade de energie in exces sau agitatie psihomotorie.
Aceste simptome trebuie sa provoace stres sau insuficienta in formele sociale, profesionale sau de alta natura functional si sa nu fie asociat cu alte substante, tulburari psihice sau afectiuni.
Copiii sau persoanele in varsta pot prezenta intoxicatie cu cafeina si la doze mai mici.
Factori de risc si morbiditatea in cazul intoxicatiei cu cofeina.
Consumatorii inraiti de cafea dezvolta o toleranta la cofeina.
Cei care consuma cafea cu o frecventa mai redusa sunt mult mai sensibili la intoxicatia cu cofeina.
O crestere a aportului de cofeina poate duce, de asemenea, la intoxicatie.
Dependenta de cofeina poate dezvolta un aport de una sau doua cesti pe zi.
Alte tulburari au simptome similare ca cele de intoxicatie cu cafeina fiind foarte important sa se retraga si sa se diferentieze aceste simptome in timpul punerii diagnosticului.
Alte tulburari care implica substante cum ar fi tutunul, alcoolul au simptome ale medicatie legate de ciclul de dependenta, care implica stari excitate usoare, urmate de stari depresive.
Simptomele de tulburari de somn si cafeina pot fi confuze, deoarece cofeina poate provoca insomnie si tulburari de somn.
Retragere cofeinei poate parea asemanatoare cu simptomele maniacale si hipomaniacale in tulburari psihotice si bipolare.
Simptomele de anxietate pot fi exacerbate de cafea, inclusiv nervozitate, dar numai cafeina nu este de natura sa conduca la un diagnostic de anxietate sever.
Intoxicatia cu cofeina poate fi morbida ca oricare dintre aceste tulburari si sa fie un precursor al tulburarilor psihice.
Cofeina poate provoca disfunctii in familie, viata sociala si profesionala.
Simptomele intoxicatiei cu cafeina pot fi mai subtile decat cele ale altor dependente si mai greu de identificat.
Cofeina induce persoanelor o stare care sa para ca sarcinile simple, repetitive beneficiaza de impuls de energie adaugata si vigilena, atunci cand aceasta este obosita la locul de munca si necesita o inalta precizie in abilitatile motorii cum ar fi un operator de masina care poate prezenta performanta scazuta datorita deficientei sau abilitatilor motorii.
O persoana intoxicata cu cafeina poate fi mai retrasa fata de ceilalti membrii ai familiei iar acestia nu par incantati atunci cand el / ea nu comunica.
Abuzul tot mai mare de bauturi energizante in special in randul tinerilor a fost identificat cu o crestere a convulsilor, evenimentelor cardiovasculare si tulburarilor acido-bazice, cum ar fi acidoza metabolica .
O crestere a aportului de cafeina a fost, de asemenea, raportata la culturistii care se angajeaza adesea in executia exercitilor extreme si consumul de suplimente pentru a-si schimba imaginea negativa a corpului lor .
Cafeina nu este considerata o substanta interzisa de Agentia Mondiala Anti-Doping.
Cercetatorii vizeaza mai recent potentialul de toxicitate a produselor care contin cafeina.
Un numar de ingrediente din bauturile energizante (de exemplu, taurina, niacina) prezintă un risc de toxicitate.
Produsele pe baza de cofeina care ajuta la pierderea in greutate prezinta, de asemenea, riscuri de toxicitate.