The mobile design is not yet defined. Check the desktop version!
Aceste tehnici se pot efectua sub forma de joc(daca varsta copilului este mica) sau se prezinta sub forma de exercitii relaxante,distractive.
Exercitii pentru formarea miscarilor fine ale degetelor:se incepe cu adoptarea unei pozitii favorabile scrisului sau cititului la masa de lucru.Se continua cu miscari ritmice de intindere si strangere a degetelor ,a bratelor,scuturarea lor.Jocul cu scopul de a stimula efectuare exercitiilor respective este o tehnica buna pentru continuarea exercitiilor.Astfel prinderea si aruncarea mingii,trasarea cu degetul a unor contururi intr-o lada cu nisip,prinderea si miscarea ritmica a unor margele,intinderea pe jos si sprijinirea in maini sunt cateva dintre exercitiile pentru dezvoltarea musculaturii mainii.
Se pot utiliza o serie de exercitii pentru dezvoltarea miscarilor fine ale mainii:
-decuparea si colorarea unor forme geometrice(in contur)
-scrierea grafemelor prin unirea punctelor
-trasarea cu degetul pe o bucata de sticla a literelor,a unor grapheme alese de copil
-modelajul in lut sau plastilina
-insurubarea sau desurubarea unor piese din plastic
-strangerea ritmica a unei mingi de cauciuc.
Aceste exercitii se pot folosi pentru a preveni tulburarile lexico-grafice,pentru a pregati mana pentru scris,pentru a evita oboseala.
Exerxitii pentru educarea auzului fonematic
Auzul fonematic priveste capacitatea de a identifica si diferentia sunetele,distingerea sunetului de litera,reprezentarea sa grafica.Daca vorbirea este deficitara adica exista tulburari de pronuntie,metodele de dezvoltare a auzului fonematic sunt destul de acute.
Daca auzul fonematic prezinta tulburari,atunci nu sunt numai dificultati la nivelul emisiei dar si la cel al diferentierii sunetelor pentru a le reprezenta grafic. Dislexico-disgraficul nu constientizeaza dificultatile sale si nu face diferenta dintre el si un subiect normal.
Autocontrolul auditiv este simplificat , astfel nu se poate face o sincronizare cu cel de la nivelul aparatului motrico-kinestezic.Daca se obtin rezultate positive in dezvoltarea auzului fenematic atunci si scrierea dupa dictare sau cititul se imbunatatesc.
Dezvoltarea auzului fonematic se poate face prin recitarea unor poezi, a unor texte ritmice,jocul de a ghici vocea unor alti copii pe care nu ii vede(aceasta contribuie la diferentierea sunetelor asemanatoare).Repetarea in afara sedintelor de logopedie a unor cuvinte paronime,ex:
Diferentiere t-d Diferentiere p-b
Tata-data pun-bun
Lata-lada pere-bere
Tus-dus pun-bun
Se pot utiliza exercitii cu sunete asemanatoare cu scopul de a constientiza asemanarile sau deosebirile dintre acestea.
Dezvoltarea capacitatii de orientare spatiala
Prin prevenirea tulburarilor de orientare inlaturam o serie de fenomene ce intervin in tulburarile lexico-grafice:inversarea literelor,dificultati de legare a grafemelor in scris si a literelor in citit.Se folosesc exercitii care ajuta la constientizarea pozitiilor spatiale:stanga-dreapta,sus-jos,ex:recunoasterea si denumirea partilor corpului,asezarea diverselor obiecte in raport cu altele,aprecierea pozitiei spatiale ,a obiectelor in miscare fata de altele,sa invete sa distinga un obiect intr-un spatiu aglomerat.
Educarea personalitatii,inlaturarea atitudinii negative fata de scris-citit
Tulburarea de vorbire,tulburarea dislexico-disgrafica determina o teama de insucces,de subapreciere.Daca insuccesul se repeta ca urmare a neputintei exprimarii corecte se instaleaza o stare de oboseala fizica si psihica.
Pentru inlaturarea unei atitudini de acest fel este necesar ca logopatul sa urmeze sedinte de psihoterapie cu scopul de se instala un echilibru psihofizic pentru dezvoltarea personalitatii .Aceasta se face prin joc,este relaxant si ii da incredere logopatului pentru ca acesta sa dobandeasca incredere in fortele proprii.