The mobile design is not yet defined. Check the desktop version!

POVESTEA – UN MESAJ TERAPEUTIC ( I ).

LOGO LOGOPEDIEBasmul terapeutic ,se adreseaza intuitiei si fanteziei,spatiul interior al copilului se largeste,reprezentand o lectie de viata sub aspect de poveste care depaseste vechiul tipar cu care copilul este familiarizat.

Acesta este un bun conductor pentru modelele comportamentale si pentru valorile morale,schimbarea perceptiei este doar sugerata si are un character de joc.

Basmul terapeutic transmite un mesaj preluat ca un vis,acesta nefiind legat de experienta vietii reale,este o poveste din care se trag concluzii.

El nu declanseaza rezistenta la terapie ci contribuie la dezvoltarea unei noi atitudini fata de o stare patogena,comunicarea fiind facuta tocmai prin acest intermediu.

Aduce solutii neasteptate,cu effort emotional pozitiv,ajungand sa contrazica logica si obisnuinta.

Creativitatea joaca un rol important in povestea terapeutica,deoarece subiectul are posibilitatea sa largeasca,sa schimbe sensul original.

Mesajul therapeutic poate fii deghizat sau ascuns,acesta fiind reactivat in alte situatii fara sa se instaleze o dependenta de tearapie.

Acesta creeaza constientizarea unor situatii care nu sunt ale subiectului dar care pot fii confundat cu situatii ale acestuia.

Atunci cand vorbim de povestea terapeutica ,in general,concluzia poate fii indreptata spre depasirea suferintei si a durerii de catre cei in cauza,ca apoi sa se elibereze naratiunea ce decurge intr o logica bine structurata a gandirii positive,pornind de la speranta,bucurie,sansa,atitudine,acceptare,intelegere.

Pentru a ajuta o persoana aflata in suferinta sa depaseasca durerea,evidentiem cele zece principii descries de Worden(1992):

  1. actualizarea durerii
  2. identificarea si exprimarea sentimentelor(furie,culpabilitate)
  3. detasarea de cel care a fost pierdut
  4. stabilirea de noi relatii
  5. narmalizarea sentimentelor
  6. stabilirea unui termen limita pentru amintirea celui drag
  7. recunoasterea diferentelor individuale in procesul durerii.
  8. suportul pe termen lung
  9. explorarea stilurilor de a face fata(abuzz de alcool,drog)
  10. identificarea durerii nerezolvate.

Pana a ajinge in acest punct trebuie folosita toata bateria de povesti terapeutice,putand ca ea sa amelioreze durerea atat a copilului cat si a adultului.

Povestea terapeutica,coprima experiente de viata,menite sa semnaleze o stare de fapt si a atenua criza,care apare la un moment dat.

Ea se povesteste,nu se citeste,trebuie sa fie liantul dintre trup si suflet,gand si gestica,traire si exprimare,nu poate fii spusa oriunde si oricum.

Contactează-ne

Sau ne poți scrie completând formularul alăturat.

Contactează-ne