The mobile design is not yet defined. Check the desktop version!
Pentru ca va intrebati care sunt pasii pe care trebuie sa-i faceti atunci cand trebuie sa mergeti la logoped,aceasta pagina va ofera informatiile necesare pentru a face acest pas in deplina cunostinta de cauza.
Informatii generale
Atmosfera destinsa,incurajatoare ,folosirea unor probe care sa evidentieze clar deficitul de limbaj si deficientele asociate sunt aspecte de care trebuie sa se tina seama in momentul primei examinari.
Iata cateva lucruri pe care este preferabil sa le cunoasteti inainte de a veni cu copilul dvs. la logoped:
Trebuie sa explicati copilului unde va fi adus, ca se va afla intr-un cadru in care nu i se vor intampla lucruri neplacute sau dureroase. Daca vrea mai multe informati spuneti-i ca este posibil sa i se puna cateva intrebari, sa fie invitat sa povesteasca, sa deseneze, sau sa se implice in diverse activitati de joc, potrivite varstei sale.
La prima intalnire, este de dorit ca ambii parinti sa fie prezenti.
Dupa ce veti face cunostinta cu logopedul, vi se va solicita raspunsuri cat se poate de precise la intrebari legate de dezvoltarea copilului dumneavoastra,de comportamentul si starile lui,cand a facut primii pasi,cant a spun primele cuvinte(silabe) .Informatii despre sarcina,daca a fost normala,dusa la termen,scorul APGAR,cum se joaca copilul dumneavoastra,cum se comporta fata de alti copii,daca executa comenzi simple.
In functie de atitudinea copilului si daca nu este cazul unor deficiente grave ,a unor sindroame,este posibil sa va aduca la cunostinta faptul ca o parte din comportamentele sau starile copilului dvs. nu sunt decat consecinta unor interventii educative sau modalitati relationale inadecvate. Nu va simtiti lezat sau culpabil pentru aceasta stare de fapt. Singurul motiv pentru care logopedul va prezinta aceste lucruri este pentru a va face sa constientizati unele mecanisme si pentru a va veni in ajutor, datorita faptului ca un mare ajutor pentru copil sunteti dumneavoastra .Daca exista stimuli adecvati,daca copilul intelege ca problema lui nu este grava insa trebuie recuperata atunci munca tuturor este mai usoara si se va finaliza cu rapiditate.
Evaluarea/Diagnosticarea
Limbajul este cel mai important mijloc de relationare,cu ajutorul lui se poate comunica necesitatile,dorintele,sentimentele,se pot intretine relatii,copilul se formeaza si se defineste.Insusirea corecta a limbajului poate dezvolta intreaga personalitate a copilului.Limbajul deficitar poate dezvolta complexe de inferioritate,o stima de sine scazuta,relatiile cu ceilalti sunt deficitare,teama de a vorbi in public este mare si atunci inchiderea in sine este inevitabila putand duce la un abandon scolar.
Pentru evitarea esecului scolar si a tulburarilor neuro-psihice se impune depistarea si diagnosticarea copiilor cu tulburari de limbaj apoi impilicit interventia logopedica adecvata.Depistarea tulburarilor de limbaj se desfasoara in etape successive.
Examinarea selectiva
In acest tip de examinare nu se for face referiri la etiologia si diagnosticul diferentiat al tulburarilor de limbaj deoarece are loc la inceput de an scolar intr-un timp scurt cu un numar mare de copii pentru depistarea problemelor de limbaj.
O prima etapa a examinarii selective este etapa pregatitoare examinarii:pregatirea spatiului si programarea copiilor.
A doaua etapa consta in examinarea propriu-zisa. Rezultatele se consemneaza in fisa logopedica,se face cunoscut numarul copiilor cu probleme de limbaj ,urmand sa se faca planificarile pentru examinarile suplimentare .
Examinarea complexa
Aceasta examinare se face la cabinet,individual, are ca scop stabilirea diagnosticului diferentiat,presupune analiza completa atat a limbajului cat si a persoanei,studierea intregii sale personalitati.Pentru stabilirea corecta a acesteia nu este suficient sa se constate ca un sunet este deficitar,ci trebuie sa se determine si cauza.
La stabilirea diagnosticului diferentiat trebuie analizate toate aspectele limbajului.
ANAMNEZA.
Aceasta prima etapa are ca scop adunarea informatiilor referitoare la datele personale de la membrii familiei logopatului.
Este important sa se evidentieze bolile ereditare,malformatiile,nasterea,bolile infectioase care au lasat urmari,relatiile intrafamiliale,momentele de progres psiho-afectiv,trauma sau accidente,tot ce este legat de aparitia si evolutia limbajului(primele cuvinte,primele propozitii).
Evaluarea directa a copilului presupune testarea din mai multe puncte de vedere :limbaj/relationare, senzorial, cognitiv, afectiv, social, autonomie personala.
Evaluarea poate evidentia tulburari/deficiente de limbaj diverse :
Tulburarile de limbaj includ toate deficientele de intelegere si exprimare orala, de scriere si citire, de mimica si articulare. Orice tulburare, indiferent de forma sa, care se rasfrange negativ asupra emisiei sau perceptiei limbajului, intra in categoria tulburarilor de limbaj.
Tulburari de pronuntie: dislalie, rinolalie, disartrie.
– Tulburari de ritm si fluenta: balbaiala, logonevroza, tahilalie, bradilalie, aftongie.
– Tulburari de voce: disfonie, raguseala vocala, fonastenia, mutatiile vocii, afonie.
– Tulburari de scris-citit: dislexie, disgrafie, alexie, agrafie.
– Tulburari polimorfe: afazie, alalie.
– Tulburari de dezvoltare: mutismul electiv, intarziere in dezvoltarea limbajului.
– Tulburarile de limbaj apar cu o frecventa crescuta in cadrul unor deficiente de tipul Sindrom Down, autism, ADHD (hiperkinetism), intarziere mentala, deficienta de auz, etc.
Plan de interventie personalizat
Interventia se realizeaza atat asupra copilului cat si asupra parintilor care vor fi consiliati in privinta metodelor pe care trebuie sa le adopte in educatia copilului,fiselor de lucru dupa care se desfasoara sedintele de terapie logopedica pe care trebuie sa le sustina si acasa.Fiecarui copil i se va face un plan terapeutic personalizat in urma testari,acesta il va cunoaste si parintii.
Este bine de stiut ca fiecare copil are ritmul sau in dezvoltare,dar cu un ajutor terapeutic de specilitate,urcusul pe treptele care urmeaza se va realiza mult mai usor.