The mobile design is not yet defined. Check the desktop version!
Reprezinta o tulburare de limbaj ce se manifesta printr-o nazalizare exagerata sau o insuficienta nazalizare a vorbirii. Termenul “rinolalie” deriva din cuvintele “rhia, rhinos”= nas si “lalie”= vorbire, asadar, in sensul larg al cuvantului rinolalie inseamna “vorbire pe nas”. Acest fenomen se produce prin diminuarea sau amplificarea rezonanţei sunetului, ca urmare a obstrucţiei nazale sau a unei comunicari buco-nazale defectuoase si afecteaza major inteligibilitatea vorbirii.
Rinolalia se clasifica astfel:
– Rinolalie deschisă (aperta) sau hiperinolalie, cand suflul aerului necesar pronunţării sunetului se scurge pe cale nazală
– Rinolalie închisă (clausa) hiporinolalie, cand unda de aer necesar pronunţării consoanelor nazale se scurge pe traiectul bucal
– Rinolalie mixtă (mixa) cand in vorbirea aceleiasi persoane, persista atat nazalizarea deschisa cat si cea inchisa.
In diagnosticarea rinolaliei se tine cont de starea valului palatin si directia de scurgere a undei de aer expirator. Valul palatin este considerat normal, atunci cand copilul poate sa sufle intr-un fluier, fara a-si astupa narile, poate sa inghita o cantitate mare de lichid fara ca acesta sa refuleze pe nas, poate sa pronunte corect sunetul “s”. Pentru determinarea directiei de scurgere a undei de aer expirator se observa posibilitatile copilului de a sufla in diferite instrumente muzicale, a stinge o lumanare aprinsa, a umfla obrajii, fara ca aerul sa se scurga pe nas, a pronunta grupul de vocale “ai”. Atunci cand copilul nu poate efectua corect aceste actiuni, inseamna ca prezinta o anumita forma de rinolalie. De asemenea, se stabileste rezonanta nazala in pronuntarea cuvintelor care contin sunetele “m” si “n”. Absenta vibratiilor in timpul pronuntiei cuvintelor care contin “m” si “n” indica existenta rinolaliei inchise.
Rinolalia deschisa se manifesta printr-o nazalizarea exagerata a sunetelor orale si se caracterizeaza prin tulburari de voce (dirijarea insuficienta de catre valul palatin a undei respiratorii duce la deformarea consoanelor si a vocalelor), tulburari de ritm si fluenta a vorbirii (copilul inspira mai des decat ar fi normal, datorita scurgerii continue pe nas a unei mari cantitati de aer), tuburari de articulare a sunetelor.
Rinolalia deschisa poate fi:
functionala – cauzată de o mobilitate redusă a vălului palatin sau a muşchilor faringo-nazali. Astfel drumul curentului de aer spre cavitatea nazală, nu este inchis; tulburări respiratorii; imitarea vorbirii unui rinolalic în perioada însuşirii vorbirii; neexersarea vălului după operaţie. Rinolalia deschisa functionala se manifesta ca şi cea organică, dar cu o amploare şi gravitate diminuate.
organica – este provocată de paralizii centrale sau periferice ale vălului palatin, malformaţii congenitale ale vălului, vegetaţii adenoide, despicături congenitale ale vălului. In cazul acestui tip de rinolalie, pe langa tulburarile de vorbire, apar si tulburari de deglutitie (lichidele refuleaza pe nas). Cele mai frecvente cauze ale rinolaliei deschise sunt despicaturile palatine.
Rinolalia inchisa se manifesta prin aceea ca unda necesară pronunţării sunetelor nazale se scurge pe traiectul bucal. Sunetele nazale sunt fie omise, fie sunt substituite cu b si d. Sunt afectate in primul rand sunetele “m” si “n”.
Rinolalia inchisa poate fi:
anterioară – sunt blocate narinele si nazofaringele nu poate comunica cu exteriorul prin intermediul cavitatii nazale. Sonoritatea sunetelor este foarte stearsa si este afectata si respiraţia.
posterioară – datorata blocarii nazo-faringelui. Sunetele “m” si “n” sunt omise sau înlocuite.
Rinolalia mixta – se manifesta la persoanele care prezinta concomitent o obtructie partiala a cailor nazale (ceea ce impiedica relizarea sunetelor “m” si “n”) si o deficienta de inchidere a orificiilor nazale (ceea ce produce o nazalizare a sunetelor orale).
Corectarea rinolaliei cuprinde interventia chirurgicala (daca este cazul), interventia logopedica si masuri psiho-pedagogice, de inlaturare a complexelor si de educare a trasaturilor pozitive. Interventia logopedica reprezinta o parte importanta a terapiei, atat inaintea interventiei chirurgicale, cat mai ales, dupa aceasta.