The mobile design is not yet defined. Check the desktop version!

Schimbări emoționale și comportamentale la pubertate.

Pubertatea este una dintre cele mai profunde perioade de tranzitie din viata unui om, din punct de vedere biologic, social si psihologic.

Este perioada de trecere de la copilărie la adolescență, definită prin dezvoltarea caracterelor sexuale și printr-o accelerare a creșterii staturale.

Pubertatea reprezintă, din cauza proceselor de transformare fiziologică şi fizică, o etapă dificil de traversat, atat pentru copil cât și pentru familie sau apropiați, fiind cunoscută ca o perioadă turbulentă.

Se vorbeşte de o criză de pubertate, o criză fiziologică şi psihologică în acelaşi timp.

Această etapă începe prin schimbări sensibile ce vizează caracteristicile fizice și morfologice și culminează cu maturitatea sexuală.

De obicei, la fete etapa pubertății se manifestă în intervalul 9-14 ani, iar la băieți 11-16 ani.

Pubertatea începe prin schimbările hormonale declanșate de hipotalamus, care stimulează glanda pituitară să producă o cantitate mai mare de hormoni, și la randul ei stimulează activitatea altor glande.

Aceste modificări apar mai devreme la fete decât la băieți.LOGOPEDIE BUCURESTI

În afară de modificarile fizice și emoționale, pubertatea include și maturizarea cognitivă și morală și felul în care se văd pe sine și pe alții.

Este bine ca părintele să fie pregătit să întâmpine această perioadă de viață, să fie informat  asupra transformărilor și să vorbeasca cu copilul său pentru a-l ajuta să facă față modificarilor care apar la intrarea în pubertate.

Din punct de vedere psihologic, pot să apară probleme emoționale și comportamentale, care se accentuează atunci când părinții, deosebit de autoritari, încearcă să se impună cu orice preț; devin obișnuite relațiile conflictuale cu părinții sau cu adulții, în general.

Există anumite caracteristici specifice ale manifestarilor psihice si comportamentale la aceasta vârstă:

Părinții au nevoie de suport pentru a putea face față noilor situații de viață care presupun readaptare la schimbare, păstrarea unei bune comunicări cu copilul, acceptarea îndepărtării copilului de ei, suportul oferit copilului, sprijinul, ajutorul, informarea cu privire la situații de risc specifice.

Pubertatea seamană cu parcurgerea de către o corabie a unei mări aflate în furtună: înseamnă instabilitate pe toate planurile: emoţional, fizic, al vieţii în familie, al locului în cadrul grupului, al dragostei.

Este o perioadă greu de traversat, atât de către puber, cât și de părinți.

Este important însă să fie pregătiți să o întâmpine, să își păstreze controlul și încrederea că această perioadă, asemeni tuturor celorlalte, va trece.

Contactează-ne

Sau ne poți scrie completând formularul alăturat.

Contactează-ne