Schimbări emoționale și comportamentale la pubertate.
Pubertatea este una dintre cele mai profunde perioade de tranzitie din viata unui om, din punct de vedere biologic, social si psihologic.
Este perioada de trecere de la copilărie la adolescență, definită prin dezvoltarea caracterelor sexuale și printr-o accelerare a creșterii staturale.
Pubertatea reprezintă, din cauza proceselor de transformare fiziologică şi fizică, o etapă dificil de traversat, atat pentru copil cât și pentru familie sau apropiați, fiind cunoscută ca o perioadă turbulentă.
Se vorbeşte de o criză de pubertate, o criză fiziologică şi psihologică în acelaşi timp.
Această etapă începe prin schimbări sensibile ce vizează caracteristicile fizice și morfologice și culminează cu maturitatea sexuală.
De obicei, la fete etapa pubertății se manifestă în intervalul 9-14 ani, iar la băieți 11-16 ani.
Pubertatea începe prin schimbările hormonale declanșate de hipotalamus, care stimulează glanda pituitară să producă o cantitate mai mare de hormoni, și la randul ei stimulează activitatea altor glande.
Aceste modificări apar mai devreme la fete decât la băieți.
În afară de modificarile fizice și emoționale, pubertatea include și maturizarea cognitivă și morală și felul în care se văd pe sine și pe alții.
Este bine ca părintele să fie pregătit să întâmpine această perioadă de viață, să fie informat asupra transformărilor și să vorbeasca cu copilul său pentru a-l ajuta să facă față modificarilor care apar la intrarea în pubertate.
Din punct de vedere psihologic, pot să apară probleme emoționale și comportamentale, care se accentuează atunci când părinții, deosebit de autoritari, încearcă să se impună cu orice preț; devin obișnuite relațiile conflictuale cu părinții sau cu adulții, în general.
Există anumite caracteristici specifice ale manifestarilor psihice si comportamentale la aceasta vârstă:
- Puberul se închide în sine, se cercetează în interior, încearcă să se cunoască, să-şi definească eul.
- Apare o stângăcie, determinată de faptul că trebuie să se obişnuiască cu noua sa înfăţişare şi cu noul mod de a percepe lumea înconjurătoare.
- Cresc interesul şi curiozitatea faţă de celălalt sex, deşi sunt disimulate sub o atitudine dispreţuitoare.
- Preferă timpul petrecut cu prietenii față de timpul petrecut în familie.
- Apar manifestări de revoltă, tendinţe de răsturnare a valorilor.
- Este o etapa dominată de transformări intelectuale şi fizice, nelinişti, agitaţie.
- Apare o anumită stare de tensiune, acest sentiment de tensiune fiind însoţit întotdeauna de un sentiment de neplăcere, dar în acelaşi timp, apare şi sentimentul plăcerii.
- Apare o puternică tendinţă de independenţă, în timp ce identificarea cu părintele de acelaşi sex slăbeşte, şi în acelaşi timp apare o reînnoire a dependenţei faţă de părintele de sex opus, o reapariţie a sentimentelor oedipale.
- Puberul se simte din ce în ce mai confortabil în grup, pentru că îl securizează şi acceptă stilul gălăgios, exuberant, uneori agresiv, impulsiv.
- Puberul simte nelinişte, nesiguranţă de sine, adesea este agitat.
- Apar mai des neatenţia, mai puţină disciplină, tendinţa spre reverie, lipsă de concentrare în timpul activităţilor.
- Puberul este caracterizat ca fiind rebel, el se revoltă impotriva limitelor stabilite, simte nevoia de independență.
- Maturizarea sexuală la băieti poate fi însoțită de agresivitate din cauza producerii unor cantități ridicate de hormoni masculini.
- Apar modificări de dispozițe, ca expresie a instabilității emoționale specifice vârstei.Pot trece rapid de la stări de bine, de euforie, chiar, la stări de agresivitate, de mânie, de revoltă împotriva apropiaților. În mare parte determinate de dezechilibrul hormonal, aceste treceri bruşte de la veselie la tristeţe sau de la entuziasm la apatie sunt foarte bulversante pentru puber.
- Încercarea de a face față transformărilor duce la insecuritate și îndoială care deseori afectează echilibrul emoțional. Noutatea propriilor trăiri îl îngrijorează, el neştiind mereu cum să se descurce cu aceste emoţii copleşitoare, iar lipsa de înțelegere față de propria persoană se transformă în sentimentul că nimeni nu îl înţelege.
- Se pot simți mai puțin merituoși decat alții, mai puțin deștepți, mai puțin interesanți. Aceste lucruri pot duce la sentimente de inferioritate și o stimă de sine mai scazută.
- Căutarea identității de sine începe cu respingerea tuturor modelelor de până acum: părinţi, profesori, adulţi. Apare acum o distanțare emoțională față de aceștia, o căutare a modelelor în afara casei, concomitant cu o îndepărtare de părinți.
- Apare interesul pentru sexualitate.
Părinții au nevoie de suport pentru a putea face față noilor situații de viață care presupun readaptare la schimbare, păstrarea unei bune comunicări cu copilul, acceptarea îndepărtării copilului de ei, suportul oferit copilului, sprijinul, ajutorul, informarea cu privire la situații de risc specifice.
Pubertatea seamană cu parcurgerea de către o corabie a unei mări aflate în furtună: înseamnă instabilitate pe toate planurile: emoţional, fizic, al vieţii în familie, al locului în cadrul grupului, al dragostei.
Este o perioadă greu de traversat, atât de către puber, cât și de părinți.
Este important însă să fie pregătiți să o întâmpine, să își păstreze controlul și încrederea că această perioadă, asemeni tuturor celorlalte, va trece.