The mobile design is not yet defined. Check the desktop version!
Calea spre succes pentru copilul dislexic.
Compensatiile ofera copilului metode de a depasii efectele dislexiei.
Acestea pot include:inregistrarea textelor si cursurilor, folosirea de cartonase pentru invatarea conceptelor noi, pozitionarea copilului in fata clasei pentru a putea observa mai bine profesorul,folosirea calculatorului pentru rezolvarea problemelor de pronuntie si gramatica.
Remedierea reprezinta o metoda de invatare care permite copilului sa primeasca informatiile de care are nevoie intr-un mod prin care le poate asimila. Exista 3 componente ale remedierii:
a.invatarea prin unitati mici
b.supra-invatarea
Prezentarea unor unitati mici de informatie, copilul se poate concentra mai bine si astfel, treptat, poate stapani material dificil,putin cate putin. Copilul invata sa se gandeasca la sunetele literelor si la forma pe care o ia gura sa atunci cand pronunta aceste sunete(ex :oi.ploi,oala,oaie). Aceasta informatie este predata intr-un context plin de inteles de cateva ori, mai multe decat ar fi considerat ca necesar. Componenta de supra-invatare este foarte importanta. Repetarea ajuta elevul dislexic, care are tendinta de a ‘pierde’ usor informatia.
Este indicat ca atunci cand copilul pronunta si citeste cuvintele, el le si traseaza –incercand sa le ‘simta’. Instruirea verbala include si prezentari vizuale. In prezentarile multisenzoriale
materialul invatat este auzit, pronuntat,vazut,si pipait. Uneori este dificil de stabiliti exact unde este deficitul copilului dislexic. Prezentarile multisenzoriale predau tuturor simturilor deodata in speranta unei mai rapide invatari. Este foarte util pentru parinti ca aceste tehnici sa fie invatate si practicate si acasa.
Pentru un copil dislexic,chiar si sub supravegheresi tratament, deseori scoala reprezinta o lupta, dezvoltarea unei imagini sanatoase despre sine este in pericol. De accea parintii sunt sfatuiti sa se concentreze pe activitati pe care copilul le gaseste usoare si in care, eventual, poate si excela, cum ar fi sportul ,diferite hobby-uri, colectionarea.
Muzica, arta, teatrul, munca voluntara pot ajuta copilul dislexic sa se simta si sa fie special. Expertii sunt de acord ca dislexia nu este un impediment al succesului ; multi dislexici sunt de fapt talentati intr-un mod sau altul. Deseori dislexia furnizeaza acel ceva in plus, acea scanteie de creativitate, care vine dintr-un mod de gandire diferit si desprins de sistemul normal de valori.
Multi oamneni faimosi care au inregistrat succese remarcabile in ciuda,sau poate din cauza, incapacitatii lor. Printre ei, unii dintre cei mai mari ganditori ai timpurilor noastre: Winston Churchill, Walt Disney, Albert Einstein. Artistii Tom Cruise, Whoopi Goldberg si Cher au deslexie,la fel ca si sportivii Nolan Ryan si Bruce Jenner. Chiar daca un copil are dislexie ,aceasta nu inseamna ca parintii sau educatorii lui trebuie sa se astepte la mai putin din partea lui. Toti mentionati aici au fost capabili de lucruri marete in ciuda problemelor pe care le-au avut.