The mobile design is not yet defined. Check the desktop version!

Ticurile (ticurile și mișcările stereotipe sunt acte motorii puțin complexe)

Ticurile  sunt spasme involuntare care pot implica orice grupe musculare voluntare.

Ticurile pot fi partial controlate, de obicei, pentru o durata scurta de timp, in cursul careia o persoana face un efort puternic de a le controla.

Mai tarziu, cu toate acestea, ticurile vor reaparea si pot fi mai puternice din cauza incercarii de compensare.

Ticurile pot consta in  miscari intermitente ale ochilor, grimase faciale, falfait nazal sau deschiderea gurii.

Pentru a intelege cel mai bine modul in care se simte o persoana cu o astfel de tulburare   poti  incerca sa te abtii de la clipirea ochilor pentru o perioada lunga de timp.LOGOPEDIE BUCURESTI

Acest lucru va fi usor la inceput, dar după aproximativ 30 de secunde clipirea va avea loc aproape automat.

Acesta este modul in care se simte  o persoana care prezinta ticuri  in mod constant.

Ticurile se manifesta  mai des, atunci cand persoanele se afla in situatii stresante.

De obicei, ticurile apar pentru prima data atunci cand se iveste o problema in familie sau o trecere de la un mediu sigur la unul nesigur.

Cele mai multe ticuri sunt usoare si greu de observat.

Cu toate acestea, in unele cazuri, acestea sunt frecvente si severe, ele pot afecta multe domenii ale vietii unui copil.

Ticurile variaza de obicei in intensitate si in cazul in care apar numai temporar, ele nu se califica pentru orice tulburare specifica ticurilor.

Ticurile pot fi de tip motor sau vocal; ticurile vocale includ zbarnaituri, grohait, sau rostirea unor cuvinte reale, de obicei, intr-un mod exploziv, spastic (cuvintele pot fi chiar si blesteme).

Ticurile variaza foarte mult in severitate; ele apar la aproximativ 20% din copii, dintre care multe ticuri nu sunt evaluate sau diagnosticate.

In cele mai multe cazuri, ticurile si spasmele sunt inofensive si temporare.

Ticurile pot fi simple sau complexe.

Un tic simplu nu are obiect, cum ar fi clipirea din ochi sau  orice alt tic muscular ori un geamat sau producerea unui zgomot.

Un tic complex este format dintr-o miscare musculara cu un scop, cum ar fi zgarierea, aruncare, sau mestecatul.

Un tic vocal complex este unul care produce de fapt un cuvant, nu doar un sunet.

Unele ticuri nu dispar.

Ticurile care dureaza un an sau mai mult sunt numite „ticuri cronice.”

Ticurile cronice afecteaza mai putin de un procent din copiii si pot fi legate de o boala speciala a ticurilor  numita si  tulburarea Tourette.

Copiii cu tulburare Tourette dezvolta atat ticuri vocale cat si ticuri in care sunt  implicate parti ale corpului(cum ar fi fata, umerii, mainile si picioarele).

Unele ticuri dispar de maturitatea timpurie, iar unele continua.

Copiii cu tulburare Tourette pot avea, de asemenea, probleme de atentie si dificultati de invatare.

Acestia pot actiona impulsiv si / sau sa dezvolte obsesii si compulsii.

Uneori, persoanele cu tulburare Tourette pot divulga fara sa vrea cuvinte obscene, insulte la adresa altor persoane ori sa faca gesturi sau miscari obscene.

Ei nu pot controla aceste sunete si miscari si nu trebuie sa fie blamati.

Pedeapsa din partea parintilor, tachinarea din partea colegilor de clasa  si mustrarea de catre profesori nu-l va ajuta pe copil sa-si controleze ticurile, insa va afecta stima de sine a acestuia si astfel va provoca o intristare profunda.

Printr-o evaluare cuprinzatoare, care implica adesea consultare pediatrica si / sau neurologica a copilului sau adolescentului; psihiatru poate determina daca pacientul sufera de o tulburare Tourette sau o alta  boala a ticurilor.

Tratamentul pentru persoanele care prezinta o boala a ticurilor poate include medicamente pentru ai ajuta sa-si controleze simptomele si sa se pregateasca pentru  inversarea obiceiurilor printr-o terapie comportamentala.

Psihiatrul copilului sau  adolescentului poate face  recomandari  familiei  cu privire la modul de a oferi sprijin emotional si un  mediu educational adecvat pentru tanar.

Contactează-ne

Sau ne poți scrie completând formularul alăturat.

Contactează-ne