The mobile design is not yet defined. Check the desktop version!

Clopoţelul suna cât de curând.

Ne aflăm la începutul primei luni de toamnă şi încă ne mai bucurăm de razele calde ale soarelui. Dimineţile şi nopţile sunt însă din ce în ce mai reci, frunzele încep să capete o culoare arămie, toamna este ca un pictor care ne oferă o paletă largă de culori plăcută ochiului.

Odată cu instalarea toamnei, va începe şi deschiderea unui nou an şcolar. Învăţământul constituie una dintre condiţiile fundamentale ale existenţei societăţii umane. Educaţia asigură integrarea optimă a fiecărui individ în societate, având astfel o importantă funcţie de socializare.

17 Septembrie este ziua când ușile tuturor instituțiilor de învățămînt se redeschid pentru un nou an de studii. Curţile şcolilor generale şi a liceelor vor fi împânzite de elevi și profesori care vor întâmpina prima zi de școală, într-o atmosferă de sărbătoare.

Din păcate, 17 Septembrie va găsi multe dintre şcolile din ţară cu lucrările de renovare şi curăţenie pe ultima sută de metri. Ca în fiecare an debutul anului şcolar este o problemă atât pentru elevi şi părinţi, cât şi pentru autorităţi.  Principala cauză este lipsa banilor.

A devenit o tradiţie ca micuţii şcolari şi liceenii să se întoarcă în septembrie în lăcaşurile de învăţământ nerenovate şi mizere, cu acoperişurile sparte, fără tâmplărie, grupurile sanitare vechi şi ruginite.

Încă din 2003, autorităţile de la Bruxelles au dat municipalităţii generale milioane de euro pentru refacerea unităţilor de învăţământ, aşa că scuza că nu sunt bani, nu mai ţine. Ministerul Educaţiei a solicitat tuturor autorităţilor locale să aloce mai multe fonduri pentru şcoli, astfel încât unităţile să îşi poată primi cum se cuvine elevii.

Trebuie să amintim că tot din acest an, 2012-2013, vaccinarea elevilor cu vârste cuprinse între 7, 9 şi 14 ani nu se mai face în cabinetele medicale din şcoli, ci de către medicii de familie, conform Ministerului Sănătăţii.

Uniforma şcolară nu mai este obligatorie, dar elevii trebuie să aibă o ţinută decentă, îngrijită şi curată, fiind interzisă purtarea unor haine şi accesorii indecente care nu se potrivesc cu mediul şcolar, spre exemplu îmbrăcămintea specifică grupărilor rock sataniste, emo etc. Brăţările, cercei şi pierce-urilor sunt interzise cu desăvârşire.

Băieţii trebuie să aibă o tunsoare îngrijită şi fetele să nu poarte fuste scurte sau bluze decoltate, precum şi utilizarea machiajului.

Motivarea absenţelor se va face cu adeverinţă eliberată de medicul cabinetului şcolar sau de medicul de familie. Învăţătorilor şi diriginţilor le revine sarcina să motiveze absenţele în baza actelor medicale aduse şi are sarcina să consulte şi părinţii acestora.

Un ritual care a rămas neschimbat de-a lungul timpului este cel al cumpărării de rechizite. E drept că acest proces s-a simplificat treptat, adică s-a renunţat la etichete, învelitori, creioane colorate, caiete de muzică sau blocuri de desen.

Nerăbdarea de a începe şcoala, de a sta în banca ta alături de colegul sau colega de bancă, emoţia necunoscutului apare din nou, la debutul fiecărui an şcolar. Catalogul care însoţeşte mereu profesorii, stă la loc de cinste în fiecare clasă, de la micuţii din clasa a I-a până la clasa a XII-a.

Copiii îşi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor şi a literelor, vor învăţa să observe mediul înconjurător şi să interacţioneze cu ceilalţi copii şi cu adulţi prin jocuri didactice, activităţi în echipă, activităţi de descoperire, prin desen sau muzică.

Şcoala este instituţia socială în care se realizează educaţia organizată a tinerei generaţii. Ea este factorul decisiv care contribuie pentru formarea unui om apt capabil sa participe la dezvoltarea societăţii, să ia parte activă la viata, să fie pregătit pentru muncă. Menirea şcolii este nu numai de a înzestra elevii cu un bagaj de cunoştinţe cât mai mare, ci şi de a stimula calitatea de om.

În ziua de azi educaţia este un fenomen social de transmitere a experienţei de viaţă a generaţiilor adulte şi a culturii, către generaţiile de copii şi tineri, în scopul pregătirii lor pentru integrarea în societate.

Nu ne rămâne decât să le urăm tuturor şcolarilor şi liceenilor mult succes şi să se bucure de fiecare clipă în şcoală. Sună ca un clişeu, dar la sfârşit o să conteze mai mult momentele petrecute alături de colegi decât notele luate la vreo materie.

Contactează-ne

Sau ne poți scrie completând formularul alăturat.

Contactează-ne