The mobile design is not yet defined. Check the desktop version!

Cum învingem depresia ?

Conform unor teorii stabilite de cercetători, viaţa stresantă sau diferite evenimente puternice (moartea părinţilor şi a copiilor, despărţirea de iubiţi sau iubite, dezechilibrele hormonale, vârstnicii care trec de la o viaţă indepedentă la o viaţă în care depend de ceilalţi, consumul de alcool, de substanţe ilegale, dificultăţi financiare, probleme familiale etc.)  pot declanşa starea de depresie.

Majoritatea persoanelor care nu au puterea de a controla aceste evenimente, situaţii la care iau parte voit sau nevoit, ajung să fie depresive.

La un moment dat, toţi trecem prin stări depresive, devenind trişti, dar acestea sunt trecătoare şi revenim în scurt timp la activităţile cotidiene obişnuite.

Dacă aceste simptome sunt persistente şi majore, şi sunt mai lungi de două săptămâni consecutiv, trebuie să ne îngrijorăm, şi trebuie neapărat consultat un medic de specialitate.

Starea de depresie se poate manifesta prin schimbări ale apetitului,  modificarea greutăţii corporale,  schimbări ale somnului şi ale activităţii psihomotori, reducerea energiei, sentimente de vină sau devalorizare,  dificultăţi în gândire, în concentrare, în efectuarea deciziilor,  gânduri recurente despre moarte, planuri sau tentative suicidare.

Studiile asupra depresiei au arătat că sunt trei domenii importante, esenţiale în care cei care suferă de depresia manifestă negativism.  Acestea sunt:

a. imagine de sine negativă;

b. interpretare negativă a trăirilor;

c. privire negativă asupra viitorului.

Ca să scăpăm de aceste stări trebuie să trecem la fapte: caută cărţi, pe internet sau librării şi află cum poţi ieşi din această stare dacă nu este cronică. Nu te hazarda să o vindeci singur, uneori este nevoie de medicaţie corespunzătoare, ani buni. Depresia trebuie tratată!

Încercaţi să numai fiţi negativişti, îndreptându-vă atenţia spre lucruri pozitive. Atitudinea plină de speranţă, vă dă aripi de a trăi mai departe. Chiar şi în Biblie scrie: „Nu vă îngrijoraţi pentru ziuna de mâine, căci ziua de mâine se va îngrijora pentru sine însuşi. Nu vă lăsaţi inimile să se îngrijoreze şi să nu aveţi teamă de nimic!”.

Evitaţi să fiţi singuri. Fiţi prietenoşi şi sociabili. Nu vă mai izolaţi, căci nu duce la nimic bun. Depresia evoluează mult în singurătate.

Dacă puteţi şi puteţi, găsiţi punctual sensibil, şi anume ce vă face să râdeţi şi exploataţi-l la maxim.

Muzica este un mod de aţi elibera toate sentimentele, având un impact benefic psihicului. Cântatul şi dansul trimit semnale creierului tău că sunteţi fericiţi.

Activitatea este un factor bun în combaterea depresiei. Implicaţi-vă în activităţi cotidiene, până la lucruri mărunte pe care le puteţi face acasă.

Dacă sunteţi credincioşi, vorbiţi cu Dumnezeu, dacă nu, meditaţi, ascultaţi liniştea şi eliberaţi-vă, aruncând toate gândurile negative atunci când simţiţi că vă cuprind.

Mulţi specialişti spun că depresia este un sentiment de vină sau mânie, care se întorc la tine. Atunci când eşti supărat pe tine sau pe cineva pentru un lucru săvârşit în trecut şi nu laşi iertarea să te domine, te va domina depresia. Iertarea ia mai mult timp, însă e un pas foarte important pentru vindecare.

Recunoaşte-ţi că existaţi, pentru ce aveţi, pentru ce puteţi şi pentru tot ce natura v-a dăruit. Aceasta înseamnă fie o mulţumire către Dumnezeu sau poate chiar vouă înşivă. Amintiţi-vă că depresia nu este fatală şi nu durează la nesfârşit. Speraţi şi treceţi la acţiune!

Contactează-ne

Sau ne poți scrie completând formularul alăturat.

Contactează-ne