The mobile design is not yet defined. Check the desktop version!

Somnul sugarului

O veche zicală din bătrâni spune că „un copil creşte dormind”. Nou-născutul doarme 80%, iar copilul de un an circa 50% din 24 de ore. Mamele întreabă adesea, cât şi între ce ore doarme un copil, în mod normal. La acest lucru, sugarul este singurul care poate răspunde. Unii copii par să aibă nevoie de somn mult şi alţii par să se mulţumească cu foarte puţin.

Dacă un sugar este satisfăcut cu hrana sa, dacă este sănătos, este ţinut mult afară la aer curat, are un loc liniştit de dormit şi norocul unei familii echilibrate, cu siguranţă că doarme cât trebuie.

Ce se face dacă sugarul se trezeşte dimineaţa prea devreme?

În primele luni, mulţi sugari se trezesc foarte devreme şi împotriva acestui lucru nu se poate face nimic. Mama va verifica dacă sugarul mănâncă suficient seara. Se poate încerca deplasarea ultimei mese cu o oră, deşi în cele mai multe cazuri nu se realizează mare lucru. Prima masă se va administra imediat după ce se trezeşte copilul.

O regulă de aur – nu se schimbă copilul în timpul nopţii, dacă nu e treaz.

Administrarea medicamentelor pentru somn se face numai la indicaăţia medicului. Înainte de a se ajunge la calmante, familia va cerceta dacă agitaţia nocturnă nu este urmarea unui defect de îngrijire.

Legănatul – în braţe sau în cărucior – ajută copilul să adoarmă sau să readoarmă mai uşor. Înainte de a recurge la legănat, va fi lăsat câteva minute singur, în mod normal copilul se linişteşte în curând. Dacă însă mama are impresia că nu va adormi, nu trebuie să ezite să-l liniştească, legănându-l. Trebuie, evitat, totuşi, să se facă un obicei.

Somnul între 6 şi 8 luni

Sugarul are nevoie de circa 15 ore de somn. De cele mai multe ori se culcă ora 6-7 seara şi doarme 11-13 ore fără întrerupere. Cei mai mulţi copii sunt mulţumiţi şi relaxaţi după masa de seară. În timpul cât este pregătit de culcare, mama se poate juca puţin cu el, astfel i se creează o dispoziţie excelentă pentru culcare.

În funcţie de temperament, unii copii adorm imediat după mesele de prânz şi de seară, pe când alţii simt încă nevoia să se mişte. Mama se va adapta acestor trăsături ale copilului.

Somnul între 9-12 luni

Cei mai mulţi copii încep să îndrăgească, mai devreme sau mai târziu, o anumită jucărie pe care o vor s-o ia cu ei în pat. Jucăria pare să reprezinte pentru ei o sursă deosebită de plăcere sau de calmare. Unele mame sunt neliniştite când copilul lor acordă atâta importanţă unui obiect minor. Obiceiul se întâlneşte atât de des la copiii mulţumiţi şi echilibraţi, încât poate trece drept perfect normal.

Contactează-ne

Sau ne poți scrie completând formularul alăturat.

Contactează-ne