The mobile design is not yet defined. Check the desktop version!

Encefalopatie infantila cauze si efecte.

Termeni ca: deficienta mintala, insuficienta mintala, encefalopatie infantila, oligofrenie, subnornalitate mintala, debilitate mintala denumesc marea categorie a deficientilor de intelect.

Pentru a preveni o eventuala confuzie este preferabil folosirea conceptului de deficienta de intelect care de fapt este sinonim cu cel de handicap de intelect deoarece termenii amintiti anterior nu semnifica gradele sau profunzimea deficientei.

Termenii ca “oligofrenie” si “encefalopatie infantila” au un pronuntat caracter medical punand accent pe afectiunile structurii nervoase in timp ce termenii “inapoiere “, “intarziere” sugereaza o eventuala revenire la starea normala.

Rezultatele testelor de inteligenta aplicate in unele zone indica faptul ca 5-7% din numarul total al copiilor au un coeficient de inteligenta sub 70% ceea ce poate necesita luarea unor masuri speciale de ordin educativ si medical.

In demersul integrarii sociale si profesionale a persoanelor incadrate in diferitele categorii de deficienta este necesara formularea unor programe educational-recuperative care sa aiba in vedere caracteristicile psihofizice, potentialul ce poate fi stimulat, varsta cronologica si varsta mintala.LOGOPEDIE BUCURESTI

“Debilitatea mintala este prima zona a insuficientei mintale – insuficienta relativa la exigentele societatii, exigente variabile de la o societate la alta, de la o varsta la alta- insuficienta a carei factori determinati sunt biologici (normali sau patologici) si cu efectul ireversibil in studiul actual al cunostintelor”( R.Zazzo, 1979, pag.33).

Factori predispozanti: evolutia normala a individului poate fi influentata de un numar foarte mare de factori, insa acestia depind de rezistenta organismului, de zestrea sa ereditara, de perioada in care actioneaza, de forta si durata actiunii lor.

In perioada de gestatie a fatului si mai ales in ontogeneza timpurie multi dintre acesti factori nocivi pot fi evitati. Tinand cont de perioada in care actioneaza asupra organismului , factorii patogeni se pot imparti in: -factori endogeni(genetici), in cadrul carora cele mai des intalnite sunt anomaliile cromozomiale.

Consecinta anomaliei cromozomiale este un dezechilibru genetic(plus sau minus de material genetic) care se soldeaza cu anomalii variate cum ar fi :encefalopatia si malformatiile somatice.

Un exemplu de anomalie cromozomiala  regasim la sindromul Down, unde anomalia se petrece in perechea cromozomiala 21, insa o alta cauza a sindromului Down poate fi si varsta inaintata a mamei la nasterea copilului-factori exogeni(castigati) producerea deficientei mintale depinde de momentul interventiei factorilor in procesul evolutiv, de masivitatea agresiunii si de timpul agentului agresiv. In perioadele timpurii, in special perioada intrauterina si primii trei ani de viata, factorii exogeni actioneaza mai eficient in cazul subdezvoltarii si nedezvoltarii.Perioada prenatala .

Factorii prenatali (oboseala si stresul gravidei)

Factorii progenetici:

-radiatiile(alfa,beta,gama) care determina o lezare primara prin  iradiatie producand moartea celulei sau o lezare secundara producand tulburari metabolice;

-socuri psihice grave, determina modificari la nivelul celulelor germinative;

-diabetul zaharat duce la o atrofiere a ovarelor si o tulburare functionala genetica;

Factorii embriopatici:

-fizico-chimici( sarurile unor metale grele:nichel, zinc, cobalt, mercur,           razele x, oxidul de carbon, iradierile atomice);

-medicamentele teratogene(neuroleptice, antidepresive, citostatice, tranchilizante) duc la distrugerea oului sau la mutatii genetice;

-boli casectizante ale mamei (febra tifoida, avitaminoze, tuberculoza pulmonara)

-boli infectioase, viroze (rubeola, gripa).

Factori fetopatici:

-traumatisme fizice;

-intoxicatii diverse( carente alimentare, avitaminoze);

Factorii perinatali

-ne referim mai ales la accidentele survenite la nastere,

-nasterea cu forceps;

-sugrumarea cu cordonul ombilical etc.

Factorii postnatali:

-traumatisme cranio-cerebrale;

-vaccinurile(antivariolic);

-boli infectioase cu complicatii cerebrale (tuse convulsive, varicela, gripa, scarlatina,

hepatita epidemica)

-boli inflamatorii cerebrale( TBC, meningo-encefalita);

-intoxicatii acute si cronice (alcool, plumb)

-neasigurarea alimentatiei suficiente;

-privarea afectiva a copilului impiedica achizitiile in plan intelectiv si nu stimuleaza dezvoltarea psihica.

Contactează-ne

Sau ne poți scrie completând formularul alăturat.

Contactează-ne