The mobile design is not yet defined. Check the desktop version!

Disfonia-tulburarea de voce.

Disfonia este o tulburare de voce, in principal o tulburare de natura fonatorie, vocea este slaba, sparta,uneori suierata. Se deosebeste de cea suierata prin scaderea treptata a intensitatii vocii. Pacientul intampina dificultati atunci cand trebuie sa rosteasca cuvinte sau sa emita sunete cu tonalitate modificata.

Disfonia poate fii clasificata astfel :organica, functionala, spasmotica. Disfonia spasmotica fiind o tulburare cronica de origine necunoscuta , rara, se caracterizeaza prin contractia excesiva si inadecvata a muschilor laringelui in timpul vorbirii,  ridica unele probleme in formele de tratament.

Tulburarea de voce-disfonia este cauzata de obicei de problemele corzilor vocale,sau mai grav inflamatia laringelui in cadrul unor procese patologice diverse. Aceasta tulburare de voce se poate prelungi cateva saptamani sau luni, disfonia permanenta, poate fi semn al unor boli grave, iar  prezenta ei nu trebuie ignorata.

Cele mai frecvente cauze ale disfoniei pot fii :

-inflamarea laringelui, cu caracter acut sau cronic,

-ganglioni limfatici inflamati ce apasa pe corzile vocale,

-stresul psihic, poate aparea modificari ale vocii atunci cand pacientii sunt stresati,

-chisturi de corzi vocale,

-boala de reflux gastro-esofagian,

-cancer laringeal,

-inhalarea de substante cu actiune iritanta asupra aparatului fonator,

-alergii, bronsite, plans prelungit.

Disfonia permanenta(peste 4 saptamani), disfagia,durerile de gat, durere de ureche,scaderea in greutate si pierderea apetitului, sunt semne ce nu trebuiesc ignorate si trebuie ca pacientul sa mearga la medic. Inainte de o terapie logopedica se aplica masurile cu caracter general privind fortificarea fizica(vitaminizarea)si psihica(psihoterapia).

Exercitiile de educare a vocii se vor desfasura dupa o perioada de odihna a coardelor vocale. Dupa aceasta de fac exercitii de expiratie simpla,urmate de exercitii de expiratie cu vocale si exercitii de expiratie cu silabe.

Indiferent daca disfonia este acuta sau cronica,abordarea terapeutica este asemanatoare. Repausul vocii este recomandat, sa se evite vorbitul excesiv, tipatul, plansul, cantatul,  soptitul este contraindicat deoarece solicita corzile vocale mult mai mult decat vorbitul la tonalitate normala.

Contactează-ne

Sau ne poți scrie completând formularul alăturat.

Contactează-ne