The mobile design is not yet defined. Check the desktop version!

Intarzierea in dezvoltarea vorbirii.

Copilul tau nu vorbeste si are deja 2ani? Spune doar cateva cuvinte simple  si pe acestea doar atunci cand vrea? Te gandesti ca este suficient timp sa progreseze si atunci amani vizita la un specialist logoped. Uneori problema se rezolva de la sine dar cateodata se impune acodarea unui ajutor de specialitate.

Semnele care indica o posibila problema a copilului tau:

-comunica gestual.

-imita sunete, repeta cuvinte simple dar nu din propria initiativa.

-nu executa comenzi simple.

-are un timbru ciudat (nazal sau aspru).

-se joaca indiferent fara a va acorda atentie atunci cand ii comunicati ceva.

Cauzele intarzierii in dezvoltarea vorbirii pot fii urmatoarele:

O varietate de cauze pot sta la baza aparitiei acestor efecte, problemele fizice(malformatii) pot sta la baza unor dificultati de exprimare, sau poate a intarzierii in dezvoltarea vorbirii insa problema ar putea fii la nivel cerebral,copilul neputand sa-si foloseasca corect limba si buzele pentru a comunica. Dupa ce ati consultat si un medic O.R.L.- ist puteti vizita si un specialist logoped care va poate indruma ce exercitii puteti continua acasa pentru dezvoltarea auzului fonematic.

Care este sarcina parintilor in aceasta situatie:

Trebuie stimulat in permanenta: citeste-i povesti, vorbeste cu el cat mai mult, canta-i, incurajeaza-l sa imita sunete(onomatopee), citeste carti in care se vorbeste despre animale, astfel va putea sa imite sunetele corespunzatoare, cartile in relief pot fii atragatoare pentru copilul d-voastra. Foloseste orice prilej pentru a-i vorbi, pune-i intrebari si incurajeaza-l sa-ti raspunda. Indiferent de varsta copilului o identificare la timp a problemelor de vorbire este esentiala in demersul de specialitate.

Daca nu sunt corectate, aceste tulburari pot duce la tulburari de invatare a scrisului, cititului, dificutati de comunicare cu ceilalti. La un moment dat, copilui isi da seama de tulburarea pe care o are si atunci poate deveni neatent, agitat, complicandu-se cu tulburari emotionale si de comportament. Atunci cand se asociaza si cu alte tulburari, interventia este mai dificila, de aceea, este de preferat ca tratamentul sa se faca de la o varsta cat mai mica.


Contactează-ne

Sau ne poți scrie completând formularul alăturat.

Contactează-ne