The mobile design is not yet defined. Check the desktop version!

Meloterapia…instrument important in procesul de invatare.

Terapia prin muzica este un instrument terapeutic si educational eficient pentru copii si adulti cu dizabilitati de dezvoltare.

Strategiile de terapie prin muzica pot efectua modificari in domeniile  competentelor  importante pentru persoanele cu – de exemplu – retard mintal, tulburari de spectru autism, sindromul Rett, sindromul William, dificultati de invatare, tulburari de atasament, si paralizie cerebrala.LOGOPEDIE BUCURESTI

Domeniul de aplicare al practicii terapiei prin muzica este un  domeniu  prea mare pentru al acoperi pe acest site, dar unele dintre aplicatiile primare sunt indicate aici.

Competente cognitive: Muzica este un mijloc eficace de stimulare , concentrarea atentiei, si poate fi deosebit de importanta pentru unii oameni care nu raspund la alte interventii. Uneori, muzica este folosita pur si simplu ca o introducere de stimulare; in alte circumstante, o intreaga interventie terapeutica va fi structurata cu ajutorul muzicii, pentru mentinerea atentei.

Pe de alta parte, unele melodii pot avea un efect calmant, atunci cand anxietatea devine un mod de focalizare cognitiva.

Muzica,  poate fi si un instrument important in procesul de invatare.

Un beneficiu al acesteia poate veni prin faptul ca in timpul invatarii, repetarea  pe fundalul muzicii  poate fi mai placuta. Muzica, de asemenea, poate oferi asistenta semnificativa in memorare.

Poate cel mai important pentru unii oameni este faptul ca ei pot participa cu succes in muzica, chiar daca au dificultatii semnificative in alte domenii (aceasta este unul  dintre lucrurile pe care terapeutii in muzica sunt instruiti pentru ai perfectiona).

Avand experienta acestui sentiment de perfectionare , o persoana poate fi motivata sa incerce alte lucruri provocatoare .

Aptitudini fizice: Exista tot mai multe dovezi stiintifice ca ritmul stimuleaza si organizeaza raspunsul muscular, cu un semnificativ ajutor pentru persoanele cu tulburari neuromusculare; aceasta este doar o modalitate in care strategiile de terapie prin muzica pot fi de ajutor in imbunatatirea abilitatilor fizice. Atunci cand o anumita nota este interpretata  pe un instrument sau activata pe un dispozitiv electronic, este esentiala pentru finalizarea  unui cantec – chiar si o persoana cu dizabilitati fizice severe poate fi piesa centrala a unei experiente muzicale de succes.

Posibilitatea de a participa la aceste ore de muzica poate motiva pe cineva sa incerce miscari fizice care necesita un efort suplimentar.

Alternativ, muzica poate fi relaxanta si pote modifica perceptia durerii.

Abilitati de comunicare: terapia prin muzica are distinctia de a fi eficace in stimularea si motivarea vorbirii, precum si furnizarea unei cai de comunicare nonverbala.

Terapia prin muzica este, de asemenea, un adjuvant valoros pentru cineva care este  invatat sa utilizeze un sistem de comunicare alternativa.

In alte activitati de canto, ritmul poate ajuta la incetinirea ritmului vorbirii si sa fie mai inteligibil.

Modul in care piesele sunt stocate si modul in care ritmul stimuleaza functia motorie par sa   ajute persoanele cu apraxie de exprimare.

Schimbarea  liniilor melodice pot ajuta la imbunatatirea gamei si inflexiunile de voce.

Abilitati sociale: Muzico-terapia poate ajuta persoanele lucrand  la abilitatile sale sociale, in doua moduri: prin asigurarea unei coerente si sprijin familiar pentru exersarea unui cantec si prin incurajarea cooperarii in producerea unui produs muzical satisfacator , cum ar fi un vals acompaniat de trei persoane, fiecare dintre ei fredonand pe un beat – sau spectacolul unui cor de clopotei  in care fiecare nota este importanta.

Abilitati emotionale: Muzica ofera multe oportunitati pentru exprimare si confruntarea cu o varietate de emotii.

Dorinta de a participa la orele de muzica si creearea unei piese muzicale, poate fi o motivatie in controlarea izbucnirilor emotionale.

Muzica, atunci cand este vie, poate schimba – de la un moment la altul – modul de a gandi sau poate modifica starea de spirit a celor care iau parte la ascultare.

Succesul pe care atat de multi oameni cu handicap il realizeaza in muzica are un efect pozitiv la fel de bun si asupra stimei de sine.

Contactează-ne

Sau ne poți scrie completând formularul alăturat.

Contactează-ne